fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

Tips voor een Casual Chic outfit

 

Hou je van Casual Chic? De kans dat het antwoord ‘ja’ is, is 80%. Althans, volgens de duizenden
respondenten die inmiddels onze quiz hebben ingevuld. Casual chic is de meest aangevinkte
stijlvoorkeur, gevolgd door ‘vrouwelijk’. We herkennen dat ook bij vrouwen die langskomen voor een advies. Uit gesprekken met hen weten we nu wat vrouwen bedoelen met casual chic en vrouwelijk:

We willen er graag aantrekkelijk/verzorgd/stijlvol uitzien, maar het mag er vooral niet te dik bovenop liggen. Want iemand die alleen maar met uiterlijk bezig is, is oppervlakkig. We willen graag voorkomen dat mensen denken ’Goh, ze heeft echt haar best gedaan om er goed uit te zien.”

Het moet natuurlijk ogen. Daarom zijn we ook zo jaloers op het Franse je-ne-sais-quoi. Nonchalant lijken, maar ondertussen op en top aantrekkelijk/verzorgd/stijlvol zijn. Niet opvallen, maar toch opgemerkt worden. Dat dus.

 

De casual Chic Mindset

Onze missie is om vrouwen zich goed te laten voelen door middel van hun kleding. Dat vraagt natuurlijk om de juiste kleding. Maar het vraagt om te beginnen om de juiste overtuiging. Dat is de helft van een nonchalante look. Als jij denkt: “Is dit niet een beetje te netjes?” of “Val ik niet teveel op?” dan kun je een nonchalante casual look wel vergeten.
De casual chic mindset is:

 • Ik draag wat ik wil.
 • Ik heb geen behoefte om met de massa mee te lopen.
 • Er is geen speciale gelegenheid nodig om er goed uit te zien.
 • Ik vind het fijn om er goed uit te zien. Ik kleed me voor mezelf, niet voor mijn omgeving.
 • Met mooie kleding maak je je omgeving ook een stukje mooier.
 • Ik weet dat mijn kleding van invloed is op hoe ik me voel. Dus is het belangrijk.

Met die mindset kun je dragen wat je wilt. Als je uitstraalt dat je je goed kleedt omdat dat jouw keuze is, omdat dat past bij hoe jij in het leven staat, dan is er mooi uitzien voor jou normaal. Dan denkt niemand dat je oppervlakkig bent.

 

De Casual Chic lichaamshouding

En dan nog iets: naast de goede mindset, heb je ook nog de goede lichaamshouding nodig: rechtop! Probeer zelf wat het effect van je houding is. Eerst zonder spiegel, gewoon voelen hoe je lichaamshouding je gedachten beïnvloedt. Dan met spiegel zodat je het verschil in uitstraling niet alleen kunt voelen, maar ook kunt zien. Dus

 • schouders naar achteren
 • kin omhoog
 • borsten vooruit

en je oogt meteen zelfverzekerder, jonger en eleganter.

 

De outfits: de kunst van het combineren

Okay. En dan nu de kleding. Die kies je pas uit als je in de goede mindset zit. Dat helpt al enorm. Het gaat om de totale outfit. Een casual chic outfit bereik je het makkelijkst door wat sportievere items te combineren met uitgesproken vrouwelijke items. Bijvoorbeeld:

 • een little black dress met witte gympen
 • een kanten hemdje met een losvallend vest
 • een t-shirt met een kokerrok
 • een soepel vallende trenchcoat in beige met verweerde jeans met omgeslagen pijpen
 • een verweerde jeans met omgeslagen pijpen en zwarte pumps met hoge hakken.

Zorg voor minimaal één kwaliteits-item in je outfit. Het chique deel van je outfit moet echt goed zijn. Pasvorm en stofkwaliteit maken het verschil. Met goedkoop kant kun je wel een romantische look creëren, maar geen casual chic outfit. Als je een t-shirt met een kokerrok draagt, moet dat geen kokerrok van tricot zijn, die na een uur al gaat lubberen. Het t-shirt mag dan wel weer van H&M zijn. Als je iets draagt wat soepel vallend is, dan is de kwaliteit van de stof extra belangrijk. De stof moet dan als het ware vloeibaar zijn, door je handen glijden. Casual chic kun je ook bereiken door een klassiek kwaliteitsitem nonchalant te dragen. Het colbert met opgestroopte mouwen bijvoorbeeld.

Wat sieraden betreft: mag, maar hoeft niet. Met een sieraad kun je het chique deel van je outfit versterken, niet het casual deel. Het moet dus wel een kwalitatief goed sieraad zijn, niet iets waar het goudkleurige laagje al half van verdwenen is. Eén sieraad is beter dan een heel setje. Als je oorbellen, een ketting en een armband combineert, is je outfit niet nonchalant meer. Een klassiek horloge is een ijzersterke toevoeging aan een casual chic outfit.

Casual betekent dat je je makkelijk kunt bewegen in je outfit. Het geheel moet comfortabel zitten. Het hoeft niet perfect te zijn. Er mag best iets scheef zitten. Je hoeft niet de hele dag met je uiterlijk bezig te zijn. Er is maar weinig voor nodig om er goed uit te zien. Je mindset en je houding doen samen al meer dan de helft van het werk. Dus maak je niet te druk om je outfit. Je staat er toch wel.

 

Overdressed?

De angst om ijdel te lijken zit er diep in bij Nederlandse vrouwen. De angst om nogal gemiddeld door het leven te gaan blijkbaar niet. In ieder geval gaat de Nederlandse vrouw ten noorden van
Maastricht heel anders over straat dan de Italiaanse. Het oer-Hollandse “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” heeft een sterk stempel op onze kledingcultuur gedrukt. Zullen we dat vervangen door Oscar Wilde’s statement: ”You can never be overdressed or overeducated”?