fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

Minuscule truien, uitgelubberde vesten, doffe topjes, verwassen jeans, truien met meer pil dan wol, blousjes met punten op de schouder, verlopen streepjes en ga zo maar door. Door de jaren heen hebben we best wat mooie kledingstukken geruïneerd door verkeerd opbergen, wassen of drogen. Het voordeel is wel dat we hiervan geleerd hebben en daarom nu onze tips & tricks met je kunnen delen. We weten dat wassen niet het meest sexy onderwerp is, maar wel het is wel heel praktisch. En daar houden we toch ook van. Overigens zijn geen van de producten vermeld in deze blog gesponsord – was het maar zo’n feest. 

Kleding zo lang mogelijk mooi houden, begint natuurlijk eigenlijk al bij de aanschaf. Een paar tips om rekening mee te houden bij de aankoop:

  • Viscose blijft vaak langer z’n kleur behouden dan katoen. 
  • Dikkere stoffen slijten minder snel dan dunnere stoffen. 
  • Slub-achtige weefsels krijgen vaak snel gaten.
  • Stoffen met elastaan zullen minder snel uitlubberen dan stoffen zonder elastaan. Primark-kwaliteit elastaan uitgezonderd.
  • Check het label en kijk of het kledingstuk in de wasmachine kan. Er moet dan een wasteiltje op staan, zonder kruis erdoor. Op deze pagina vind je uitleg over de symbolen van het label.

WASSEN

Was een nieuw kledingstuk altijd eerst in water met een flinke scheut kleurloze schoonmaakazijn. Hiermee voorkom je dat de kleur van je kledingstuk gaat afgeven of dat de kleuren gaan verlopen (vaak het geval met gestreepte items).

De meeste wasmiddelen zijn vrij agressief, dat is fijn, want daardoor gaan vlekken en luchtjes uit je kleding. Maar deze wasmiddelen tasten ook de stof aan, waardoor de stof sneller verkleurt, slijt of lubbert. Wij gebruiken voor al onze kleding een klein beetje fijn-wasmiddel (minder dan de helft van de aanbevolen dosering). Hierdoor blijft onze kleding veel en veel langer mooi. Was op een handwasprogramma, op 30 graden. Op deze manier kun je zelfs zijden blousjes en wollen truien wassen.

Doe de machine niet te vol. Als je kledingstuk niet de ruimte heeft om te bewegen, hebben de vouwen meer te lijden dan de rest. Hier kunnen dan strepen of verkleuringen ontstaan.

En doe jezelf een plezier, gebruik de droger alleen voor beddengoed en sportkleding. Mooie kleding en de droger is net zoiets als de Paus en de Pil. 

 

STOMEN

Voor kledingstukken die echt niet in de was kunnen (colberts, winterjassen), is een handstomer ideaal. Hiermee kun je al je kledingstukken opfrissen, nare luchtjes eruit halen en de kleding weer kreukvrij maken. Een handstomer kost gemiddeld 70 euro en bespaart je een hele hoop stomerij tripjes (en bijbehorende kosten).

 

PILLEN

Voor wollen truien en vesten is een ontpiller ook ideaal. Hiermee kun je kleine rulletjes van je wollen trui afkrijgen en ziet de trui er weer als nieuw uit. Wol wordt vaak heel zwaar als het nat wordt, dus het is het beste om truien en vesten liggend te laten drogen. Zo voorkom je uitlubberen. 

 

KLEDINGHANGERS

Een ander belangrijk element om je kleding mooi te houden, zijn je kledinghangers. De meeste kledinghangers zijn puntig, waardoor er punten in je blousjes en jasjes komen te staan. Een bredere, afgeronde kledinghanger is veel beter voor je kleding. Broekhangers hebben vaak van die ellendige knijpertjes die afdrukken achterlaten op je broek. Wij klemmen een breinaald tussen de knijpertjes en hangen daar de broek overheen.

MOTTEN

Deze krengen hebben een voorkeur voor huidschilfers en huidvet (nasty, we know). Leg daarom altijd je kleding schoon in de kast (heeft meerdere voordelen). We hebben zelf ervaren dat cederhout bijzonder weinig uitvoert. Mottenbal zijn het meest effectief gebleken, maar stinken wel. Online hebben we mottenvallen gevonden. We hebben hier zelf nog geen ervaring mee, maar de recensies zijn goed.