fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

 Optische illusies, toegepast in kleding

 

 

Ken je dat: de volle maan, die opkomt net boven de bomen? Je zou toch zweren dat die maan een stuk groter is dan de maan die een paar uur later hoog aan de hemel staat?

Het is een mooi voorbeeld van een optische illusie; van de manier waarop onze hersenen een waarneming verwerken. Daardoor ‘zien’ we soms dingen anders dan ze zijn.

De kunst van het flatteren van een figuur berust in essentie op twee basistechnieken. De eerste is het toepassen van optische illusies. De tweede is het benutten van de eigenschappen van stof en kleur.

In deze blog leggen we iets uit over optische illusies.

 

In het plaatje zijn alle banen overal even breed. Maar je moet wel drie keer kijken voordat je dat ziet. Een toepassing van dit effect zie je ook in de vloer: 

Bij een vloer is het misschien niet zo handig om de illusie van kuilen en bulten te wekken. Maar bij kleding kan dat wel heel handig zijn. Tactisch geplaatste naden in een kledingstuk laten een deel van je lichaam smaller of breder, platter of ronder lijken. Onze jurk Cesena is een goed voorbeeld. In deze jurk heeft elke vrouw een zandloperfiguur. 

Verticale deelnaden

In vrijwel al onze ontwerpen spelen we met optische illusies. Een vorm die we vaak gebruiken, is de toepassing van gebogen deelnaden. Het principe is simpel. Als je een figuur verticaal in drie delen verdeelt, lijkt dat figuur iets smaller en duidelijk minder massief. Deze simpele rechthoeken illustreren dat.

Hoe werkt dat? We laten je een paar basisprincipes zien.

Die truc kun je natuurlijk ook bij een jurk toepassen: verticale deelnaden laten je langer en slanker lijken. Je ziet een voorbeeld in het eerste schetsje hieronder. 

Maar het kan nog beter! Als je die deelnaden niet recht laat lopen, maar naar binnen laat buigen bij de taille, krijg je de suggestie van een zandloper. Zie de tweede versie.

 

Je kunt op deze manier ook heupen smaller laten lijken. Door de lijnen op heuphoogte wel naar buiten te laten buigen, maar ze niet de lijn van je heupen te laten volgen. Kies vervolgens donkere zijpanden en je hebt zo een heupmaat minder, optisch dan tenminste.

Het oog leiden

Een ander principe dat we vaak toepassen gaat over het ‘leiden van het oog’. Ons oog heeft van nature de neiging om lijnen te volgen. Door lijnen te gebruiken die niet parallel lopen, maar juist uitwaaieren of naar een punt wijzen, kun je het oog dus ‘leiden’. Je kunt het oog ook misleiden. In het plaatje onder de maan, met de evenwijdige lijnen, raken onze hersenen in de war, omdat we proberen de verticale lijn in de blokjes aan te brengen.

In deze jurk leggen we met behulp van diagonale lijnen het accent op de taille. We gebruiken het principe ook veel om borsten groter of kleiner te laten lijken. Lijnen die vanaf de hals uitwaaieren naar de borst, laten de borsten groter lijken. Lijnen die vanuit de hals en schouder naar een punt lopen (een V-hals) laten borsten kleiner lijken.

Lijnen kunnen naden zijn, zoals in de gele jurk, plooien, motieven in de stof zoals in het badpak hieronder, of randen van het kledingstuk, zoals de halslijn.

Optisch opdelen

Een horizontale lijn deelt je lichaam in tweeën en trekt de aandacht. Dat kan handig zijn om een smalle taille te benadrukken. Op straat zien we vaak desastreuze toepassingen: een vrouw met brede heupen, die een top over de broek draagt, in een contrasterende kleur en die precies op het breedste gedeelte van de heupen eindigt. De draagster maakt haar heupen optisch nog breder en vestigt er bovendien maximaal de aandacht op.

Bij grote borsten is opdelen juist essentieel. Het probleem van een flinke boezem zonder lijnen, bijvoorbeeld in een hooggesloten gladde top, is dat de borsten één grote homp vlees worden. Er is geen sprake meer van borsten (meervoud!), er had net zo goed een kussen onder gepropt kunnen worden. Ons streven is altijd om het borstgebied bij grote borsten op te delen. Horizontaal (een diepe halslijn) om het vlak optisch te halveren en liefst ook verticaal om van één massa weer 2 borsten te maken.

 

… en nog 100 andere trucs

Ok, ik geef toe, we zijn bij Parioli nogal doorgeslagen in het analyseren en toepassen van dit soort mogelijkheden. We kunnen niet meer normaal een paar knopen toevoegen, die knopen moeten zo geplaatst worden dat ze iets voor je figuur doen. In onze webshop staat bij elk product een stukje over figuur. Daar vertellen we alleen wat het item voor je figuur doet, niet hoe dat werkt. 

Als je eenmaal weet hoe het werkt en waar je op moet letten om te bepalen of een item iets doet voor jouw figuur, dan kun je die kennis natuurlijk ook gebruiken als je bij een andere shop iets koopt. Daarom krijgen we regelmatig goed bedoelde adviezen om deze kennis vooral niet weg te geven. Toch doen we dat wél. We publiceren de komende tijd verschillende blogs over figuur flatteren. Ten eerste omdat we je graag helpen om er goed uit te zien, ook als we daar zelf niets aan verdienen. Ten tweede omdat we er vrij zeker van zijn dat je niet snel ergens anders items vindt die echt ontworpen zijn om een figuur goed tot zijn recht te laten komen.

Toch een deel eigenbelang dus 🙂 Maar wel een win-win.