fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

 Vrouwelijk kleden, volgens mannen én vrouwen

 

 

Vrouwelijk kleden, dat is voor duizenden vrouwen een stylingwens. Eigenlijk vreemd hè? Als je dat wil, waarom doe je het dan niet gewoon? Er is blijkbaar iets wat ons weerhoudt.

Wat is eigenlijk ‘vrouwelijk kleden’? We hebben die vraag aan veel mensen gesteld, zowel mannen als vrouwen. We doen eerst verslag van het beeld van de mannen. Daarna geven we je de punten waarop mannen én vrouwen het grotendeels eens waren bij onze interviews.

Vrouwelijk volgens mannen

Een paar quotes (niet te verwarren met onze mening!):

‘De kunst is om tussen saai en sexy te zitten. Waar de middenweg ligt, hangt af van de gelegenheid, de leeftijd en de persoon’.

‘Vrouwelijk is voor mij synoniem met verzorgd. Het moet er niet uitzien alsof ze iets willekeurigs uit de kast heeft getrokken. “Dit shirt lag bovenop” is namelijk typisch mannelijk ‘.

‘Absoluut het tegengestelde van vrouwelijk is ruwe stof. Stof als jute, die niet uitnodigt om aangeraakt te worden. Die kleding zendt voor mij de boodschap uit “Blijf uit de buurt”. Vreselijk’.

‘Vrouwelijk is in de eerste plaats je vrouwelijke vormen laten zien: borsten, taille en heupen. Je bent vrouw, dat mag gezien worden’. (Deze uitspraak kwam in heel veel varianten terug)

‘Oorbellen, een ring, een ketting, een armband, het is nodig, nou, laten we zeggen het helpt enorm om er vrouwelijk uit te zien. Niet allemaal tegelijk, maar een enkel sieraad dat past bij de persoon. Niet zo bescheiden dat het wegvalt, maar ook niet zo opvallend dat het alle aandacht trekt’.

‘Vrouwelijk kleden is je vrouwelijke kenmerken accentueren: borsten billen en taille mogen van mij goed zichtbaar zijn. Het hoeft niet bloot te zijn, helemaal niet, maar de contouren moeten duidelijk zijn’.

Zichtbare huid rond de hals, in de breedte of in de diepte, vind ik vrouwelijk’.

‘Hakken zijn vrouwelijk, maar het is alleen mooi als een vrouw er goed op kan lopen. Gympen kunnen ook heel vrouwelijk zijn, onder een spijkerbroek en shirtje (die dan wel de vrouwelijke vormen laten zien)’.

‘Zo’n vormeloos ding, daar heb ik een hekel aan. Iets in een zak-model of van een stugge, ruwe stof straalt uit “ik hou niet van mezelf, ik heb een hekel aan mijn lichaam”. Dat vind ik niet vrouwelijk en onaantrekkelijk’.

‘Sommige vrouwen lijken te denken dat alles wat strak is meteen sexy en zondig is, alsof er maar twee keuzes zijn’.

Waar onze ervaringsdeskundigen m/v het over eens zijn

Vrouwelijk is niet hetzelfde als een jurk, veel bloot of hoge hakken.

Vrouwelijk is wel:

  • Verzorgd, aandacht besteden aan je outfit en je uiterlijk
  • Kleding die in ieder geval ten dele aangesloten is, die je vrouwelijke vormen laat zien
  • Mooie, soepele stoffen, stoffen die uitnodigen om aan te raken
  • Subtiele sieraden
  • Je lichaam accepteren en niet verstoppen

 

Verzorgd

Vrouwelijk is dus er verzorgd uitzien, niet iets achteloos uit de kast trekken. Het is het tegengestelde van onverschillig. Dat is best lastig. Want verzorgd kan doorslaan in ‘alleen maar met je uiterlijk bezig zijn’. Dat wil bijna niemand. We zijn al snel bang om ijdel te zijn, oppervlakkig. We zijn veel meer dan ons uiterlijk. Dus het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen onverschillig en ijdel.

Om je gerust te stellen: In Nederland besteden we gemiddeld heel veel minder tijd aan het aankleden en opmaken dan in landen als bijvoorbeeld Italië. Ietsje meer kan best, we zitten vrij dicht bij onverschillig. Dus wees niet bang om aandacht aan je uiterlijk te besteden. Als je er goed uitziet, zien mensen in de eerste plaats dát. En trouwens, onverschillig werd door mannen expliciet genoemd als onaantrekkelijk, een afwijzende boodschap. Misschien is het je bedoeling om dat uit te stralen. In alle andere gevallen: besteed gerust wat meer aandacht aan je uiterlijk.

 

Je vrouwelijke vorm laten zien

Je vrouwelijke vorm laten zien is iets anders dan veel bloot tonen of alleen maar strakke kleding dragen. We bedoelen ermee dat het mooi is als je kunt zien dat je vrouw bent. Typisch vrouwelijk zijn billen, borsten en taille. Het is niet voor niets dat de zandlopervorm als schoonheidsideaal geldt. Maar ook als je geen zandloper bent, kun je je vrouwelijkheid laten zien. Kies aangesloten kleding voor de delen van je figuur waar je het meest tevreden over bent. Met aangesloten bedoelen we dat de kleding de lijnen van je lichaam volgt. Het hoeft niet strak te zitten, als een badpak, er mag best een vinger ruimte tussen item en lichaam zitten. Zolang je vorm maar zichtbaar is.

Heb je forse heupen? Grote kans dat je dan een duidelijke taille hebt. Zorg dan dat die zichtbaar is. Let op, je taille is het smalste deel van je lichaam. Dat zit vaak hoger dan je denkt. Meestal net onder je onderste ribben. Dus niet daar waar je van nature je handen in je zij zet. Als je je werkelijke taille accentueert, krijg je meteen langere benen. Ook heel vrouwelijk!

Borsten zijn vrouwelijk. Ook als ze klein zijn (of als jij vindt dat ze klein zijn). Er zijn zelfs een heleboel vrouwelijke kledingstukken die je alleen maar kunt dragen als je kleine borsten hebt: een diepe, smalle V-hals, haltertopjes, hoge ronde halzen, strakke glanzende shirtjes, blote ruggen… “Hoe groter, hoe mooier” is een misverstand dat vooral onder vrouwen met kleine borsten bestaat. Kleine borsten zijn ook vrouwelijk en mogen gezien worden.

 

Mooie soepele stoffen

Voordat ik mensen ging interviewen over vrouwelijk kleden, had ik me nooit gerealiseerd dat ‘aaibaarheid’ daar een rol in speelt. Maar het is eigenlijk wel logisch. Een man in een t-shirt van soepele zijde met een watervalhals waarin het vloeibare aspect van de stof goed tot zijn recht komt, is op z’n minst ongebruikelijk. Het is blijkbaar typisch vrouwelijk. Mannen constateerden dat ook, maar gaven daarvoor ook een reden op: als de stof stug, hard of prikkelig is, nodigt dat niet uit tot aanraken. Sterker nog, het is een signaal dat je op afstand moet blijven.

 

Subtiele sieraden

Sieraden zijn heel effectief om de aandacht naar je sterke punten te leiden. Je kunt ze dus heel goed gebruiken om je vrouwelijke vorm te accentueren. Bovendien, sieraden trek je niet gedachteloos uit de kast. Het getuigt van aandacht en verzorging. Als het gaat om vrouwelijke uitstraling, dan geldt voor sieraden dat overdaad schaadt. Je kunt de aandacht niet naar 5 punten tegelijk brengen.

Wat ook belangrijk is: het sieraad moet in omvang en uitstraling passen bij jouw gezicht en lichaamsvorm. Als het te klein is, valt het weg in het totale plaatje. Als het te groot of te opvallend is, gaat alle aandacht naar het sieraad, niet naar jou. Hoe dichter bij je gezicht, hoe belangrijker deze regel. Dus let goed op bij oorbellen en kettinkjes.

 

Je lichaam accepteren

Wat voor figuur je ook hebt, je ziet er een stuk mooier uit als je je lichaam accepteert. En vrouw die veel te dik is, maar haar lichaam met trots durft te tonen in aangesloten kleding, ziet er veel mooier uit dan een vrouw met dezelfde maten die zich schaamt voor haar overgewicht en probeert zichzelf te verstoppen in een vormeloze tent. Eén van onze mannelijke ervaringsdeskundigen zei het mooi: Je zegt ermee dat je niet van jezelf houdt. Dat je een hekel hebt aan je lichaam. Dat is onaantrekkelijk. Hij bedoelde duidelijk niet seksueel onaantrekkelijk, deze man is zelf homo. Onaantrekkelijk is hier bedoeld als: niet uitnodigend, niet iemand waar je gemakkelijk op af stapt, niet leuk om naar te kijken.

 

Conclusie

Wil je je vrouwelijk kleden? Een jurk, hakken en/of make up maken dat je je instant vrouwelijk voelt. Eén van de drie helpt al. Maar er zijn meer mogelijkheden, ook als je je casual kleedt.

Waar het echt om gaat: stop met al die zelfkritiek. Je bent goed zoals je bent. Laat dat zien, besteed een beetje aandacht aan je uiterlijk, doe een kettinkje om en voilà!