fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

Hoe vind ik de ideale broek?

Het vinden van de ideale broek kan nogal een uitdaging zijn. Vaak zijn ze net te kort, of te lang, zit het kruis te laag, of ontstaat er juist een camel toe situatie (Google maar even). Geen van alle wenselijk. Jouw ideale broek zou wat moeten doen voor je figuur, je oneffenheden verhullen en je vorm benadrukken. Maar hoe vind je de ideale broek? Wij hebben een checklist voor je gemaakt om bij de hand te houden in je zoektocht naar de perfecte broek.

Er zijn grofweg drie modellen broek te onderscheiden:

SLIM FIT

Deze broek volgt de contouren van je benen. Hij valt smal om de bovenbenen en enkels, maar zit niet zo strak als een skinny jeans.

PALAZZO

Deze broek zit aangesloten in je taille tot halverwege je billen. Vanaf daar loopt de broek wijd uit. 

FLAIRED

Deze broek zit aangesloten om je bovenbenen, maar loopt vanaf de knie wijd uit.

 

Ons advies voor het vinden van de ideale broek is om de volgende checklist voor jezelf in te vullen:

Wat is mijn ideale model broek?

  1. Wat is de ideale pijplengte voor mij?
  2. Wat is de ideale taillehoogte voor mij?
  3. Wat is de ideale stof voor mij?
  4. Wat is de ideale kleur voor mij?

 

1. MODEL 

Welk model past het beste bij jouw figuur? 

      Brede heupen verhullen

Hiervoor is een palazzobroek goed. Deze valt ruim om je benen heen, dus legt weinig nadruk op je heupen en benen. De flairbroek is ook goed om brede heupen te verhullen, omdat de uitlopende pijpen aan de onderkant de heupen ‘compenseren’. Zo ontstaat er een mooi silhouet. 

      Bredere heupen suggereren 

Als je juist bredere heupen wilt suggereren, is de slimfitbroek geschikt. Deze loopt vanaf de heupen taps toe naar de enkels, waardoor je heupen breder lijken. 

      Langere benen suggereren

Langere benen suggereren kan vooral goed met een flairbroek of palazzobroek, in combinatie met hakken. Om je benen optimaal lang te laten lijken, is het mooi als de pijpen (met hakken aan) tot op de grond komen. 

 

2. PIJPLENGTE

Bij een slimfitbroek zijn er eigenlijk twee opties; tot op de enkel, of tot op de grond. Tot op de enkel is leuk in combinatie met sneakers of pumps. Een pijp tot op de grond kan uiteraard ook met pumps, maar leent zich vooral goed voor een combinatie met enkellaarjes. Met een broek tot op de enkel i.c.m. enkellaarsjes, loop je het risico dat je sok of huid ziet. Let op: met ‘tot op de grond’ bedoelen we hier de lengte als je op blote voeten staat. Langer dan dat heeft geen zin, het leidt bij smalle pijpen alleen maar tot lelijke harmonica-vouwen aan de voorkant.

Bij een wat wijder uitlopende broek (flair of palazzo) is het goed om bij de lengte rekening te houden met de schoenen die je er onder wilt dragen. Wil je deze broek altijd met hakken combineren? Kies dan een lengte die langer is dan je been, zo vallen je hakken er mooi onder. Bij een wijdere pijp geldt: hoe langer de pijpen, hoe langer je benen lijken. Wil je de broek toch liever met platte schoenen combineren? Kies dan een lengte tot op de grond, dan valt de broek mooi op de schoen. 

 

3. TAILLEHOOGTE

Figuurtechnisch is voor veel vrouwen een wat hogere taille flatteuzer. Dit verlengt namelijk je benen en geeft meer taille. Een broek met een band op heuphoogte, zorgt er bovendien al snel voor dat er rolletjes over de band ontstaan. Niet als je hem net opgehesen hebt en in de spiegel kijkt, maar wel als hij tijdens het dragen iets naar beneden zakt. De ernstige variant hiervan heet de ‘muffin top’. Zie je het voor je?

Maar uiteindelijk zou comfort wat ons betreft doorslaggevend moeten zijn. Waar voel jij het meest in op je gemak en wat vind je het lekkerst zitten? Ga daarvoor. Het enige waar je rekening mee moet houden, zeker met een zakelijke broek, is dat een te lage taille nogal eens de neiging heeft om bij bukken een bouwvakkersspleet te veroorzaken. Dat is dan weer wat minder charmant. 

 

4. STOF

Bij de stof moet je eigenlijk op drie elementen letten: dikte, samenstelling en elasticiteit 

     Dikte

Over het algemeen geldt, hoe dikker de stof, hoe minder deze tekent en hoe meer deze een buikje verhult.

     Samenstelling

Transpireer je snel? Kies dan voor een stof die grotendeels uit natuurlijke vezels bestaat (viscose VI, katoen CO, wol WO, lyocell/tencel CLY, linnen LI, etc.). Je vindt de samenstelling in het etiket, meestal alleen de afkorting. Als je toch in het etiket kijkt, check dan ook even of de broek gewassen mag worden. Zo voorkom je tripjes naar de stomerij. Sommige mensen zijn gevoelig voor wol in broeken, dit kan sneller gaan irriteren of kriebelen.  

      Elasticiteit 

Hoe belangrijk vind je het comfort van een broek? Als er rek in de stof zit, zal deze een stuk aangenamer zitten. Vooral na de lunch. De rekbaarheid van een stof is overigens niet altijd in de samenstelling te zien. De stof kan ook rekken door het weefsel, niet het materiaal. Echter, als er elastaan (EA) in de samenstelling zit, loop je wel minder risico op uitlubberen. Als je je broek als shapewear wilt gebruiken, moet er juist geen rek in zitten.

 

5. KLEUR

Qua kleur geldt eigenlijk voor alle kleding hetzelfde principe – wat je wilt benadrukken maak je lichter en wat je wilt verhullen maak je donkerder. Dus ben je niet zo blij met je bovenbenen en of heupen? Kies dan een wat donkerdere kleur broek, en een lichtere kleur top. Is je bovenlijf niet zo strak, maar zijn je benen spetterend? Kies dan voor een donkerder topje en een lichtere broek. Verder tekent glans altijd meer dan mat en is een printje ook ideaal om tekenen te verminderen.  

AFSLUITEND

Onze checklist gaat over pasvorm en materiaal. Er is natuurlijk ook nog zoiets als stijl. Een broek kan heel casual zijn, of heel chic, of ergens daar tussenin.  Elementen die een broek sportief maken:

  • opgestikte zakken
  • studs (metalen dingetjes op punten waar veel spanning staat, ter versteviging)
  • stiksels (dat effect is nog sterker als de stiksels in een contrasterende kleur en/of dubbel zijn uitgevoerd)
  • een heuppas achter (een v-vormige naad een paar centimeter onder de boord)
  • stugge stof
  • doorgestikte zoom 

Hoe meer elementen uit dit rijtje, hoe meer casual de broek. De spijkerbroek voldoet aan alle 6.

De ultieme broek kun je naar alle gelegenheden dragen, zakelijk, sportief en feestelijk. Kwestie van combineren met voor de gelegenheid passende schoenen en top. Zo’n multifunctionele broek moet niet te sportief zijn. Je kunt namelijk een chique broek wel sportief dragen, met een ruim t-shirt en sneakers bijvoorbeeld, maar omgekeerd is een stuk lastiger. Een 5-pocket transformeer je niet makkelijk tot zakelijk of feestelijk.

Punt 6 op onze checklist dus: bedenk voor welke gelegenheden je de broek wilt dragen en bepaal dan waar hij ergens op de schaal casual-chic moet zitten.

Succes! En mocht je vragen hebben, stuur me een appje (06-15928634).