fbpx
06 15 92 86 34 info@parioli.nl

Waar moet je op letten als je nieuwe tops zoekt? Het lijkt triviaal: een eenvoudige top die je zowel zakelijk als privé kunt dragen, die een luxe uitstraling heeft, maar ook comfortabel en praktisch is, die bovendien goed is voor je figuur.

Klinkt simpel, maar blijkt in praktijk best lastig. Het gevolg: een kast vol shirtjes, waarvan je er een paar regelmatig draagt. De onderste helft van de stapel wacht op een goede gelegenheid… Herkenbaar?

Daarom hebben wij de volgende checklist voor je gemaakt:

  1. Heeft de top het juiste materiaal?
  2. Schijnt de top door?
  3. Tekent de top?
  4. Heeft de top de juiste halslijn voor mij? 
  5. Waar kan ik de top mee combineren? 

  1. Het Materiaal

Als je snel transpireert, of een gevoelige huid hebt, is het raadzaam om goed naar de samenstelling van de stof te kijken. Als de stof voor minstens 70% uit natuurlijke materialen bestaat (zoals katoen, viscose, zijde, cupro, linnen, wol of modal) ademt deze voldoende en transpireer je minder snel. Een klein aandeel elastaan is fijn voor het draagcomfort en het vormbehoud van de top. 

  1. Doorschijnen 

Een top die er op de foto of het rek prachtig uitziet, maar in praktijk doorschijnt, kun je beter laten hangen. Om het doorschijnen tegen te gaan, moet je er dan namelijk een hemdje onder dragen (“crisishemdje” is de term die Sanne ervoor gebruikt), daar is nog nooit een outfit van opgeknapt. Dus als een top doorschijnend is en je wilt niet al te uitdagend op kantoor verschijnen, laten hangen! 

  1. Tekenen

Modehuizen hebben er een handje van om op de site foto’s van modellen te zetten met een nauwsluitend satijnen topje, waar je dan geen navel en bh doorheen ziet. Die modellen dragen dus shapewear onder zo’n topje, en de randjes ervan worden gephotoshopped. Ons advies: als je een top zoekt in een wat dunnere stof, zorg dan dat deze stof niet glanzend is, of dat het model wat losser valt, of dat het voldoende plooitjes heeft. Als je een aangesloten top zoekt, zoek dan naar een wat steviger materiaal om tekenen te voorkomen. Houd er rekening mee dat lichte kleur altijd meer tekent dan een donkere kleur en glans veel meer tekent dan mat.

  1. Halslijn

Bij grote borsten en/of brede schouders zijn diepe ronde halzen, v-halzen, overslag en diepe watervalhalzen mooi. Deze laten je schouders smaller lijken en je borsten kleiner. Lichtere kleuren leggen meer nadruk op je vormen, donkere kleuren verhullen deze meer. 

Heb je juist wat kleinere borsten en/of smalle schouders? Dan zijn boothalzen, halters, collen en hoge watervalhalzen ideaal. Deze laten je borsten optisch groter lijken en je schouders breder. Lichtere kleuren creëren de illusie dat je borsten groter lijken, waar donkere kleuren vaak het omgekeerde doen. 

  1. Combinaties

Als je een top vindt die aan alle bovenstaande eisen voldoet, zou het zomaar kunnen zijn dat deze niet goedkoop is. Daarom is het goed om van te voren na te denken over waar je de top mee wilt combineren. Met welke jasjes en broeken/rokken, en is mouwloos of met mouw dan handiger? En welke kleur zou het makkelijkst combineren zijn? Ga je de top in of over de rok/broek dragen? En heeft de top daarvoor de juiste lengte? Te kort geeft een ongewenst crop-effect, maar te lang kan ook onhandig zijn. Teveel stof in je broek proppen maakt je outfit niet mooier.

CONCLUSIE

Als je hebt bedacht aan welke eisen jouw ideale top moet voldoen, resteert nog de vraag: hoeveel wil je ervoor betalen? Dit hangt natuurlijk grotendeels af van je budget, maar denk ook eens aan de zogenaamde ‘cost per wear’. Als je deze top met heel veel items kan combineren, draag je ‘m misschien wel 1 keer per week. Als je de top maar met 2 outfits kan combineren, draag je ‘m misschien maar een keer per maand. Dus een top die je elke week zou kunnen dragen, mag 4 keer zo duur zijn als een top die je maar eens per maand zou kunnen dragen.

Dat is een verfrissende manier om naar prijskaartjes te kijken hè… doe er je voordeel mee!